Історія коледжу

Історія закладу освіти тісно пов’язана з історією Новоград-Волинського заводу сільгоспмашин. Саме потреба цього підприємства у кваліфікованих кадрах, стала причиною відкриття у жовтні 1969 року філії Київського вечірнього індустріального технікуму. Очолив філію Федуков Федір Дмитрович (1969-1971р.р.)*  період керівництва закладом освіти

Власного приміщення заклад не мав і починався з двох кімнат на другому поверсі управлінського корпусу заводу.

Першими учнями стали 60 працівників підприємства. Підготовку спеціалістів здійснювали за двома спеціальностями «Обробка різанням» та «Ремонт устаткування підприємств машинобудування». Перший випуск  відбувся в 1972 р. 46 кваліфікованих спеціалістів отримали дипломи, три з них – з відзнакою.

Загалом за 1972-1974 роки було підготовлено 410 спеціалістів, які працювали на заводі змінними і старшими майстрами, начальниками дільниць, бригадирами та керівниками цехів. У 1974 році, у зв’язку зі створенням Міністерства машинобудування для тваринництва і кормовиробництва, Новоград-Волинську філію Київського індустріального технікуму підпорядкували Люберецькому технікуму сільського господарства. У цей період керував закладом Михайленко Георгій Аркадійович (1971 – 1977 р.р.)*

На початку 1975 року при технікумі почали працювати курси підготовки до вступу. А з червня цього ж року вперше було здійснено набір студентів на денну форму навчання.

22.09.1975 р. наказом Міністерства машинобудування для тваринництва і кормовиробництва СРСР за № 157 було створено Новоград-Волинський машинобудівний технікум. Набула чітких рис перспектива будівництва спеціальних корпусів для технікуму. Ця ініціатива належала міністерству.

Директором технікуму було призначено Дзюбенка Івана Федоровича (1977 – 1990 р.р.). Саме за його керівництва заклад почав активно розбудовуватись.

 У 1977 році розпочато будівництво нового комплексу, який включав навчальний корпус на 720 учнів, побутовий корпус на 960 чоловік, гуртожиток на 360 місць та майстерню. Будівництво вело БМУ-9, яке очолював Журбенко Олег Іванович.

1 вересня 1979 року було введено в експлуатацію гуртожиток і навчальний корпус, що містив 19 аудиторій та 12 класів для спеціальних дисциплін. За парти сіли 503 учні.

У 1982 – 1983 роках побудували суспільно-побутовий корпус з актовою та спортивними залами, їдальнею та додатковими приміщеннями.

Повністю будівництво комплексу було завершено в 1986 році введенням в експлуатацію плавального басейну.

З 1990 по 2008 рік заклад освіти очолює Середюк Василь Сергійович. Технікум стабільно розвивався, враховуючи вимоги часу. Впровадження сучасних технологій, автоматизованих засобів виробництва та мікропроцесорної техніки у машинобудівне виробництво, зумовило потребу у нових спеціальностях. Було відкрито спеціальність «Експлуатація верстатів з ЧПК» (1988 р.), «Технічне обслуговування і ремонт устаткування підприємств машинобудування» (1990 р.), «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд» (1993 р.), «Економіка підприємства» (1998 р.), «Експлуатація устаткування і систем газопостачання» (1998 р.), «Бухгалтерський облік» (2000 р.), «Обслуговування комп’ютерних та інтелектуальних систем і мереж» (2002 р.).

З 1991 року Новоград-Волинський машинобудівний технікум підпорядкований Міністерству освіти України.

2002 року за ініціативи Середюка В.С., технікум перейменовано в Новоград-Волинський промислово-економічний. Це було зумовлено тим, що заклад готував спеціалістів не лише для машинобудування, а й для інших галузей народного господарства. На цей час у технікумі навчались 792 студенти на денній формі та 224 – на заочній.

З 2008 по 2013 рік технікум очолював Сімчук Вадим Володимирович.

У 2012 році було здійснено набір студентів за новою спеціальністю «Обслуговування та ремонт електроустаткування автомобілів і тракторів».

У 2020 році колектив технікуму відзначив 50-річчя з Дня створення. Сьогодні – це провідний заклад освіти з підготовки фахівців промисловості не тільки регіону, а й України та зарубіжжя.

У 2020 році відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту» відбулося перейменування закладу в Новоград-Волинський політехнічний фаховий коледж, який здійснює підготовку фахових молодших бакалаврів.

Високий професійний потенціал колективу, який очолює Петрошук А.В., забезпечується наступністю поколінь і їх дружньою співпрацею. Своїми знаннями зі студентами діляться 58 викладачів, серед яких близько 70%  з вищою кваліфікаційною категорією; 15%  мають звання «викладач-методист»; 18%  звання «старший викладач». Заклад зберіг найкращі традиції, працює над модернізацією змісту освіти, формує у сучасної молоді громадянську позицію, професійні та інтелектуальні якості.

У технікумі накопичено багатий досвід наукової, навчально-методичної, виховної діяльності. Значний внесок у досягненнях колективу здійснили ветерани педагогічної праці: Киянець Л.К., Шрамченко В.Й., Середюк В.С., Неук Н.І., Кухарський І.М., Туровець В.М., Пекарський Б.Г.

Сучасний освітній процес базується на здобутках старших поколінь та враховує новітні педагогічні методики.

Сьогодні над формуванням професійно-компетентного молодого спеціаліста працює потужний колектив, який продовжує і розвиває традиції  з урахуванням новітніх педагогічних та інформаційних технологій. Кращими з них є: Дзюбенко С.В., Ковальчук М.С., Тарасюк В.В., Мартинюк Л.А., Поперечнюк Л.М., Онікієнко С.М., Кудрявцева О.М.

Колектив здійснює не лише педагогічну, а й науково-пошукову діяльність.

У закладі стало традицією проведення педагогічних читань, круглих столів, науково-практичних конференцій, педагогічних виставок. Наукові роботи Дзюбенко С.В., Поперечнюк Л.М., Фютак Л.І., Мартинюк Л.А., Псьоти В.О., Марченко Н.М. та інших викладачів були надруковані у збірниках науково-практичних конференцій.

Освітній процес у коледжі ґрунтується на основі компетентнісного підходу з урахуванням можливостей сучасних інформаційних технологій та зорієнтований на формування освіченої, гармонійно розвиненої особистості, здатної до постійного оновлення знань, професійної мобільності та швидкої адаптації до змін і розвитку в соціально-культурній сфері, в галузях техніки, технологій та організації процесу в умовах ринкової економіки.

Особлива гордість закладу – навчально-виробнича база, а саме: майстерні. В двоповерховій споруді на першому поверсі розміщено виробничо-навчальний цех де встановлено понад 80 верстатів. В майстернях студенти проходять слюсарну, технологічну, механічну, зварювальну та монтажну практики. Потужності майстерень дозволяють приймати замовлення від інших підприємств і працювати з ними у кооперації в основному виробництві.

Новоград-Волинський політехнічний фаховий коледж пишається своїм спортивним комплексом – одним з найкращих не лише в області, а й в Україні. Він єдиний із закладів освіти області має власний басейн, сауну сухого жару, тренажерний та тенісний зал.

Спортивна зала коледжу є найбільшим у місті за розміром, що дозволяє проводити змагання найвищого рівня практично з усіх ігрових видів спорту. Також на території закладу є спортивний майданчик з комплексом тренажерів.

З ранку до пізнього вечора в спорткомплексі проходять напружені тренування. Саме тому спортивні команди закладу є традиційними переможцями загальноміських конкурсів та спартакіад.

Обличчя закладу – це його студенти. У політехнічному фаховому коледжі освітній процес спрямований на формування молодого фахівця, який може вирішувати виробничі, управлінські завдання, займає активну громадянську позицію.

Студенти прославляють рідний заклад своїми перемогами. Вони є переможцями і призерами обласних олімпіад серед коледжів і технікумів, беруть активну участь у наукових конференціях для студентської молоді. У 2023 році студентка коледжу Ангеліна Огороднік стала переможцем Всеукраїнського етапу ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Наші студенти стали переможцями турніру на кубок «Звягель-інтелект» серед молоді міста Новограда-Волинського.

Життя студентів – це не лише навчання, але й цікаве громадське та культурне життя, яке відкриває перед ними безліч можливостей та перспектив. Кожен студент має змогу розвивати свої таланти. Стало доброю традицією в технікумі проведення таких заходів як «Козацька Покрова», «Найкращий День студента», «Запрошуємо на Масляну», «Воїни світла», «Панночка-україночка».

Організацією змістовного дозвілля та розвитком студента як особистості займається студентська рада під керівництвом заступника директора з виховної роботи Кудрявцевої О.М.

Студрада – це  орган студентського самоврядування, який здійснює організацію культурно-масових заходів, який забезпечує захист прав та інтересів студентів, організовує цікаві, пізнавальні екскурсії до історичних місць України.

За ініціативою студентської ради в коледжі ще в 2014 році створено волонтерський загін, який від початку військових дій і дотепер надає допомогу військовослужбовцям 30-ої ОМБР, 54 ОРБ та інженерного батальйону. Волонтерський рух очолила Кудрявцева Оксана Миколаївна, заступник директора з виховної роботи. Силами студентів, педагогічного колективу та небайдужих громадян, тільки у 2022-2023 н.р. на фронт було відправлено два автомобілі, два дрони, три тепловізори, більше сотні «буржуйок», окопні свічки, маскувальні сітки, продукти харчування та багато інший необхідних речей. Така діяльність сприяє формуванню патріотизму та активної громадянської позиції молоді.

За більш ніж 50 років свого існування заклад освіти випустив понад 8 тисяч спеціалістів, професіоналів своєї справи, достойних громадян України. Серед кращих випускників Залужний Валерій Федорович – Головнокомандувач Збройних сил України;   Колотов Сергій Юрійович – заступник міського голови міста Новоград-Волинський; Богданчук Олександр Володимирович – начальник управління житлово-комунального господарства Новоград-Волинської міської ради; Забашта Марина Валеріївна – головний економіст агропромислової компанії з іноземним капіталом «Кернел»; Савчук Сергій Петрович – підполковник ЗСУ України; Пекарський Сергій Броніславович – програміст вищої кваліфікації міжнародної ІТ компанії «Леонсофт»; Павлюк Андрій Михайлович – провідний конструктор АНТК «Антонов»; Коптійчук Павло Миколайович – підполковник поліції, заступник начальника Новоград-Волинського відділу поліції; Тинний Віктор Миколайович – директор, засновник авіакомпанії «Енергія».

Розбудова української держави, відродження української економіки у повоєнний час потребують компетентних фахівців, зорієнтованих на сучасні технології, а також молодих патріотів, громадян своєї держави. Особливим попитом на рину праці користуються фахівці технічного напрямку. Саме таких випускників готує Новоград-Волинський політехнічний фаховий коледж – заклад фахової передвищої освіти, який має давню історію, добрі традиції і творчий працьовитий колектив. З впевненістю можемо стверджувати, що на сучасному етапі розвитку суспільства коледж займає гідне місце серед закладів освіти та відіграє важливу роль у забезпечення економічної та національної нашої держави!