Екскурсія рідним краєм

Насичено провели вихідний день 25 травня 2024 року працівники Звягельського політехнічного фахового коледжу. За порадою нашого колеги, місцевого краєзнавця Ваховського В.С. ми проїхали рідною Житомирщиною за маршрутом Звягель – Рогачів – Баранівка – Заріччя (Жабориця) – Будисько – Залужне – Мар’янівка – Довбиш – Звягель. Також дякуємо організатору екскурсії Марії Олександрівні Заречній, головному спеціалісту відділу освіти, охорони здоров’я, сім’ї, молоді, спорту та культури Баранівської райдержадміністрації.

Майже в кожному селі, що розкинулись на берегах річок Смолка і Случ, є древні городища. Цей куточок Звягельщини можна назвати поліською Месапотамією (Межиріччя – «земля між річками»).

Учасники екскурсії відвідали Музей фарфору, створений у 1952 році до 150-річчя фарфорового заводу в м. Баранівка. Понад 8000 експонатів розміщені в трьох залах та запасниках.

Не могли оминути й Лесині стежки: у дитинстві маленька Леся приїздила з родиною погостити до знайомих на Баранівській землі, а саме в село Жабориця. Зараз ця місцевість входить до меж міста Баранівка. Родина Косачів зупинялася на відпочинок у маєтку тодішнього поміщика Колісніченка. Сам будинок не зберігся, на його місці встановлено пам’ятний знак Лесі Українці. За пам’ятником височіють дві липи, які посадила власноруч Леся. Збереглася також і криничка, з якої поетеса пила воду. Олена Пчілка, мама Лесі, везла у Жаборицю дітей, аби ті «набиралися українського духу»: слухали місцеві купальські та жниварські пісні, казки, всілякі повір’я й пізнавали звичаї та традиції. І це, на думку істориків, стало поштовхом до написання відомої драми-феєрії «Лісова пісня».

Далі шлях пролягав у с. Будисько (раніше – Будище). Тут проживає лише 15 чоловік. Однак Будисько може похвалитися екофермою, де вільно живуть різні тварини: віслючок, поні, свині, вівці, страуси, гуси. Власниця ферми пригостила подорожніх желе з козячого молока.

Вразило нас невеличке село Мар’янівка, засноване на початку XVІІІ століття, відоме своїм склозаводом та унікальним парком «Мар’яночка», розташованим в самому центрі селища. Тут встановлено безліч скульптурних композицій – копій відомих світових пам’яток архітектури.

Подорожуйте, пізнавайте – це круто!