Магія рідного слова

Щорічно в Україні відзначається День української писемності та мови, запроваджений у 1997 році Указом Президента, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”. У зв’язку з переходом на новий церковний календар тепер це свято відзначаємо 27 жовтня. 

24 жовтня в Новоград-Волинському політехнічному фаховому коледжі відбулася філологічна гра «Магія рідного слова», яку підготували і провели викладачі української мови та літератури Кудрявцева О.М. та Марченко Н.М. разом зі студентами I курсу гр.  К-120 спеціальності “Комп’ютерна інженерія” та гр. О-122 “Облік і оподаткування”.

Особлива атмосфера панувала в аудиторії: кабінет сяяв вишиванками та студентськими усмішками. Ведучі заходу Вікторія Бойко та Назар Рева, студенти ІІ курсу, розповіли присутнім про тернистий шлях становлення і розвитку української мови. А далі розпочався мовний герць: представники команд “Словограй” і “Мовознавці” демонстрували знання з різних розділів лінгвістики,  розгадували загадки, знаходили зашифровані слова, були акторами, демонструючи фразеологізми, вправлялися у вимовленні скоромовок, читали таємні послання і багато-багато іншого.

За підсумками поважного журі – Тимощук М.В., завідувачки відділення комп’ютерної інженерії, Васеньової М.О., Лукавенка В.А., викладачів коледжу, – скарб  було знайдено! З невеликою перевагою перемогла команда “Словограй” гр. К-120. Усі учасники отримали подяки і солодкі подарунки.

Захід дав змогу студентам поглянути на історію свого народу, збагнути роль рідної мови в здобутті та утвердженні української державності; поглибити знання про розвиток української  мови; усвідомити необхідність пропагування рідної мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.